Puding Kastard Jagung - Bonda

Wednesday, 6 June 2018

Puding Kastard Jagung



Sudah lama bonda tidak membuat puding, Pada bulan puasa ni, kadang-kadang tekak itu teringan nak merasa puding kastard jagung. Sementara jagung dalam tin tu ada, Bonda putuskan nak buat puding kastard jagung, 

Disebabkan sudah lama tidak buat puding ini, jadi bonda cuba google resepi puding jagung. Alhamdulillah, akhirnya, siap jugak puding jagung bonda. Dalam sesi masak memasak pada kali ini, bonda tidak menggunakan susu air tetapi menggunakan santan sebanyak 4 cawan. Bagi bonda, penggunaan santan menggantikan susu cair jauh lebih sedap daripada menggunakan susu cair. 

Bahan untuk Puding:

  • 1 cawan tepung kastard
  • 1 1/2 cawan jagung manis (dalam tin)
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 3 cawan air
  • 1 1/2 cawan susu cair (Jika tiada susu cair, bonda gantikan dengan santan. Sukatan 4 cawan santan tanpa air)

Cara-cara:

  1. Campurkan kesemua bahan untuk puding ke dalam kuali dan kacau mesra.
  2. Kemudian letak di atas api yang perlahan dan kacau terus-menerus hingga adunan pekat dan berkilat.
  3. Adunan boleh diangkat dan dimasukkan ke dalam bekas atau acuan yang dikehendaki. 
Sumber : Aziekitchen


No comments:

Post a Comment