Bahan-bahan:
1 kilo ikan pari
Bahan kisar dgn secawan air
10 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 ruas jari kunyit idop
1 ruas jari halia
2 ruas jari belacan
1/2 sdk lada itam 'ai guna berbiji halus dlm botol
1/2 sdt jintan manis serbuk
1/2 sdt jintan putih serbuk
1 sdk halba
Bahan hiris:
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
50 biji cili kering dikisar dgn secawan air
segenggam asam jawa perah ambil airnya.
Daun kesom segenggam
Bunga kantan 2 btg
Daun limo purut 5-6 helai.
Bendi
Tomato
Terung pepel jika suka
Garam
Gula.
Cara-cara:
#1. Masuk minyak dlm periuk tumis bahan hiris, halba kemudian masukkan bahan kisar,daun limo n serai. Biar wangi baru masukkan cili kering kisar. Masak anggaran 20 minit sehingga cili garing,jgn hangit,api perlahan.
#2. Tambah air asam jawa secukupnya,(air secukupnya dr perahan asam jawa) masak smpi mendidih,
#3. Masuk ikan, garam dan gula secukupnya.
#4. Masuk bendi.
#5. Masuk daun kesom.. Masak smpi mendidih n ikan masak elok.
6#. Akhir masuk tomato, ai suka masuk tomato di akhir masak supaya tomato tak berapa lembek.. Selamat mencuba!! 😘 .
No comments:
Post a Comment