Tempe Goreng Rempah Sedap Cicah Dengan Sambal Kicap - Bonda

Sunday 15 July 2018

Tempe Goreng Rempah Sedap Cicah Dengan Sambal Kicap


Mulut asyik mahu mengunyah lebih baik jadikan tempe snek ringan yang berkhasiat. Tempe diperbuat daripada kacang soya yang mengalami proses penapaian.

Sepotong tempe mengandung berbagai unsur yang bermanfaat, seperti karbohidrat, lemak, protein, serat, vitamin, enzim, daidzein, genisten, serta antibakteria yang bermanfaat untuk kesihatan.


TEMPE GORENG REMPAH


BAHAN-BAHAN:

Ketumbar

Jitan manis

Bawang putih

Serbuk kunyit

Garam

Tepung gandum

Air

INFO: Ikut sukatan berapa banyak tempe (Dikisar atau ditumbuk)

CARA MEMASAK:

1. Potong tempe mengikut ketebalan yang dikehendaki.
2. Bancuh bancuhan dengan bahan-bahan kisar. Jangan terlalu cair atau terlalu pekat.
3. Masukkan tempe yang sudah dibelah ke dalam bancuhan.
4. Panaskan minyak dan gorengkan tempe sehingga keperangan.
5. Bila tempe sudah garing boleh angkat dan toskan.



No comments:

Post a Comment