10 Tip Menghilangkan Tangan Pijar Akibat Terkena Cili - Bonda

Saturday 11 August 2018

10 Tip Menghilangkan Tangan Pijar Akibat Terkena Cili


“Selama ni memasak di rumah ok je. Bila pergi merewang, banyak pula cili yang nak dipotong. Sampai pijar habis tangan ni. Macam mana nak hilangkan pijar tangan yang dah terkena cili ni ya?”

Tak kisahlah sama ada anda memotong, menggunting, atau menumbuk cili. Ada sesetengah jenis cili memang kuat pedasnya sampai membuatkan kesannya melekat pada jari-jemari dan juga tangan. Terasa panas, gatal, pedas, dan pedih. Inilah yang dikatakan pijar.

Sebenarnya, ada petua yang diamalkan sejak turun-temurun untuk hilangkan pijar ini dengan hanya menggunakan bahan yang sedia ada di rumah.

1. GARAM/GULA


Ambil sedikit garam atau gula, kemudian lumurkannya pada seluruh tangan. Biarkan selama lima (5) minit, kemudian bilas dengan air paip. Selain itu juga garam atau gula boleh juga dimasukkan ke dalam bekas mengandungi air suam. Kemudian rendam kedua-dua belah tangan sehingga rasa panas dan pijar itu hilang.

2. BERAS


Satu lagi petua ialah memasukkan tangan yang telah dibersih ke dalam tong beras. Biarkan tangan tenggelam di dalam beras sehingga tangan tersebut berasa lega. Untuk pengetahuan suhu beras di dalam tong ini agak panas sehingga habanya meresap ke tangan. Orang zaman dulu kalau nak peram buah agar cepat masak, mereka akan masukan dalam tong beras.

3. MINYAK MASAK 


Lumurkan sedikit minyak masak dan gosokan pada bahagian tangan sehingga rasa panas itu hilang. Petua ini selalu diamalkan oleh orang-orang zaman dahulu.

4. HAMPAS KELAPA


Ramas tangan dalam hampas kelapa sehingga rasa panas atau pijar itu hilang.

5. ASAM JAWA


Rendam tangan dalam bekas berisi air asam jawa sehingga rasa panas atau pijar itu hilang.

6. SUSU PEKAT MANIS


Masukkan sedikit susu pekat manis ke dalam bekas, kemudian lumur pada tangan yang panas atau pijar itu sehingga ianya beransur pulih. Susu yang sejuk dari peti ais lagi elok.

7. HABA PANAS


Hala tangan ke api dapur yang sedang menyala, biarkan haba panas itu meresap. Kemudian bersihkan tangan tersebut dengan air paip yang mengalir.

8. LOGAM

Tangan yang panas atau pijar boleh juga digosokkan pada permukaan logam seperti besi sinki atau sudu. Selepas beberapa minit alirkan air ke atas tangan. Lakukan beberapa kali sehingga rasa panas atau pijar hilang.

9. AIS

Masukkan ketulan ais kedalam bekas berisi air, kemudian rendam tangan beberapa kali sehingga rasa panas atau pijar hilang.

10. SARUNG TANGAN

Tip yang terakhir sekali ialah menggunakan sarung tangan semasa mengasingkan tangkai cili. Apa-apa jenis sarung tangan pun boleh samada kain, getah atau plastik.

Selamat mencuba…

No comments:

Post a Comment