Bahan-bahan :
3 paket Maggi Thai
6 ekor sotong - potong bulat
20 ekor udang
5 crab stick - jika suka (celur sebentar saja)
Bahan Hiris :
5 biji cili padi
3 helai daun kobis
3 biji buah tomato
2 pokok daun ketumbar
Bahan Perasa :
8 biji limau kasturi - ambil jus
1 paket perencah maggi
Kicap sotong secukupnya
Sedikit garam dan gula
Cara-cara :
1. Didihkan air secukupnya ke dalam periuk.
2. Masukkan sotong dan udang, celur sebentar dan toskan.
3. Kemudian masukkan maggi ke dalam air rebusan tadi, Celur hingga maggi lembut. Angkat dan toskan. Masukkan ke dalam mangkuk.
4. Gaul bersama bahan celur, bahan hiris, perencah maggi dan perasakan dengan jus limau, kicap sotong, gula dan garam secukupnya. Gaul sebati.
5. Kerabu mesti ada rasa masam manis, masin dan pedas. Perencah maggi agak pedas memadai menggunakan 1 paket perencah saja. Walau bagaimanapun, ia adalah mengikut kreativiti dan citarasa anda sendiri.
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment