Resepi Talam Pisang - Bonda

Friday, 23 November 2018

Resepi Talam Pisang


Bagaimana cara nak masak Kuih Talam Pisang?

Bahan-bahan diperlukan:


Bahan A (Lapisan Bawah)

1 cawan pisang (Dilecek)
½ cawan gula pasir
1 cawan tepung beras
2 sudu makan tepung kastard
2 cawan santan cair
Secubit garam
Sedikit pewarna kuning
Minyak masak

Bahan B (Lapisan Atas)


1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat
Secubit garam

Cara menyediakan dan memasak:



  1. Gaulkan semua bahan A kecuali minyak masak dan tuangkan ke dalam loyang. 
  2. Kukuskan selama 20 minit dengan api sederhana. 
  3. Gaulkan bahan B. Tapiskan ke dalam kuali non-stick. 
  4. Masakkan sambil sentiasa mengacau ataupun nampak wap naik. 
  5. Cakarkan permukaan lapisan bawah bagi memudahkan bahagian atas melekat. 
  6. Tuangkan perlahan-lahan adunan B yang dikacau tadi ke atas lapisan di dalam loyang. Kukuskan lagi 20 minit. 
  7. Sejukkan betul-betul dan potong kuih dengan pisau plastik. 
  8. Hidangkan.


No comments:

Post a Comment