Resepi Choco Mousse Cake Sedap dan Mudah - Bonda

Tuesday, 3 September 2019

Resepi Choco Mousse Cake Sedap dan Mudah


Bahan-Bahan untuk Kek :

4 biji telur gred A
4 sdm butter di cairkan
4 sdm tepung gandum
4sdm serbuk koko
1 sdm baking powder
4 sdm gula castor

Bahan2 untuk Mousse :

250gr dark choco
250gr heavy cream/whip cream

Cara Penyediaan Kek :

1. Pukul telur menggunakan mixer selama lebih kurang 4 minit hinga pucat dan sedikit pekat.

2. Kemudian tambahkan butter yg telah dicairkan dan pukul.lagi hingva sebati.

3.masukkan semua bahan kering kedalam mangkuk lain kecuali baking powder.

4. Tuangkan adunan telur tadi ke dalam csmpuran bahan kering tadi dan gaulkan hingga rata perlahan2. Masukkan baking powder dan gaul lagi.

5. Panaskan oven 180°C dan sapukan loyang bulat 18cm ( removable bottom) dengan butter dan swdikit taburan koko powder.

6. Tuangkan adunan kek tadi dan bakar selama 20 minit. Bila dah masak sejukkan.

Cara Penyediaan Mousse :

1. Pukul heavy cream dengan mixer hingga stiff peak.

2. Cairkan coklat guna teknik double boiler atau panaskan dalam microwave dan biarkan sejuk sedikit.
3. Kemudian tuangkan coklat cair ke dalam whipcream dan gaul.perlahan2 hingga tercampur rata.

4. Tuangkan ke atas kek tadi yang dah sejuk.

5. Masukkan kek dalam peti sejuk dan biarkan hingga betul2 set lebih kurang sejam atau lebih.

6. Bila dah sejuk dan set, keluarkan dari.loyang potongkan dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment