Resepi Garlic Bun - Bonda

Saturday, 7 September 2019

Resepi Garlic Bun


Bahan-bahan : 
(6 biji)

150gm tepung roti (high protein)
50gm tepung gandum (all purpose)
15gm gula kaster
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu kecil yis segera
130ml susu segar
15gm mentega

Garlic Spread :

30gm mentega (suhu bilik)
2 ulas bawang putih (cincang)
1 sudu kecil parsley kering (1 batang daun ketumbar)
1/8 sudu teh garam (K1 tambah)
Sapuan - susu sejat secukupnya

Cara-cara :

1. Satukan semua bahan di dalam mangkuk pengadun kecuali susu cair dan mentega. Putar dengan speed perlahan hingga bergaul rata.
2. Tuang susu cair sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh. Masukkan mentega dan putar hingga doh menjadi elastik.
3. Bulatkan doh, tutup dengan bekas / plastik dan rehatkan selama 30 minit sehingga mengembang.
4. Kempiskan doh dan timbang seberat 60gm dan bentukkan bulat atau lonjong. Rehatkan selama 20 minit lagi hingga doh mengembang 2 kali ganda.
5. Guna pisau yang tajam dan buat kelaran di tengah doh. Sapu seluruh bun dengan susu sejat hingga rata. Isikan dengan garlic spread di tengahnya.
6. Bakar di dalam oven yang di panaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 20-25 minit hingga keperangan.

Mak ayah yang nak cari pendapatan tambahan jadi droship buku PTS boleh  klik link https://bit.ly/33JnIIT

No comments:

Post a Comment