Bahan-bahan :
2 cawan susu segar atau susu soya
2 sudu besar gula pasir
4 sudu besar tepung kastard
Buah-buahan segar yang disukai, di potong kecil contohnya :
Strawberry, blueberry, kiwi, delima dan lain-lain
Cara-cara :
1. Satukan tepung kastard dan sedikit air. Kacau hingga larut.
2. Panaskan susu segar, masukkan gula dan kacau hingga gula larut.
3. Tuang bancuhan tepung kastard dan masak dengan api sederhana hingga pekat.
4. Sentiasa kacau supaya tidak berketul.
5. Tuang ke dalam mangkuk dan tutup dengan plastik wrap.
6. Simpan di dalam peti ais sehingga sejuk.
7. Keluarkan dari peti sejuk dan kacau kastard hingga lembut.
8. Masukkan potongan buah-buahan dan gaul rata.
9. Masukkan ke dalam gelas dessert dan sedia di hidang.
No comments:
Post a Comment