Agar-agar milo sedap dan sejuk bila dimakan khususnya apabila baru je ambil daripada peti sejuk. Selalu kita jumpa di kenduri-kenduri. Hal ini demikian, untuk menghasilkan agar-agar adalah senang, mudah dan cepat selain sedap dimakan.
Perkara asas dalam pembuatan agar-agar milo adalah sukatan air mestilah tepat agar agar-agar tidak lembik dan tidak terlampau keras.
Jom lihat resepi agar-agar Milo :
Resepi Mudah Agar-Agar milo
Bahan-Bahan :Satu paket agar-agar tali
1.5 litre air masak
7 sudu besar milo
1/2 tin susu pekat
3 sudu besar gula pasir
1 cawan air panas
Cara Menyediakan Agar-Agar Milo :
1. Masak agar-agar dalam periuk dengan 1.5 liter air.
2. Masukkan sekali 3 sudu gula pasir. Biarkan agar-agar dan gula sampai larut.
3. Sediakan 7 sudu besar milo, satu cawan air panas dan setengah tin susu pekat, kacau supaya larut.
4. Bila agar-agar dah larut, masukkan air milo yang sudah siap dikacau ke dlm periuk tadi. Kacau sehingga larutan tadi semakin pekat @ mendidih.
5. Tuang agar-agar milo ke dlm acuan atau bekas dengan menggunakan tapis.
6. Sejukkan dlm peti ais dlm tempoh 2-3 jam sebelum dihidangkan.
Selamat Menjamu selera :)
No comments:
Post a Comment