Resepi Agar-Agar Milo Sedap di Tekak - Bonda

Thursday 27 September 2018

Resepi Agar-Agar Milo Sedap di Tekak




Agar-agar milo sedap dan sejuk bila dimakan khususnya apabila baru je ambil daripada peti sejuk. Selalu kita jumpa di kenduri-kenduri. Hal ini demikian, untuk menghasilkan agar-agar adalah senang, mudah dan cepat selain sedap dimakan.

Perkara asas dalam pembuatan agar-agar milo adalah sukatan air mestilah tepat agar agar-agar tidak lembik dan tidak terlampau keras.

Jom lihat resepi agar-agar Milo :


Resepi Mudah Agar-Agar milo

Bahan-Bahan :

Satu paket agar-agar tali
1.5 litre air masak
7 sudu besar milo
1/2 tin susu pekat
3 sudu besar gula pasir
1 cawan air panas


Cara Menyediakan Agar-Agar Milo : 

1. Masak agar-agar dalam periuk dengan 1.5 liter air.
2. Masukkan sekali 3 sudu gula pasir. Biarkan agar-agar dan gula sampai larut.
3. Sediakan 7 sudu besar milo, satu cawan air panas dan setengah tin susu pekat, kacau supaya larut.
4. Bila agar-agar dah larut, masukkan air milo yang sudah siap dikacau ke dlm periuk tadi. Kacau sehingga larutan tadi semakin pekat @ mendidih.
5. Tuang agar-agar milo ke dlm acuan atau bekas dengan menggunakan tapis.
6. Sejukkan dlm peti ais dlm tempoh 2-3 jam sebelum dihidangkan.

Selamat Menjamu selera :)

No comments:

Post a Comment