Bonda tahu resepi masak kicap ini adalah resepi biasa yang ramai orang pandai memasaknya. Tetapi ianya mungkin bermanafaat kepada mereka yang baru baru ke dapur atau pelajar pelajar Malaysia di luar negara yang jauh dari keluarga yang perlu memasak sendiri. Jadi saya tetap kongsikan resepi mudah dan sedap ini.
Jom layan resepi yang saya gunakan hari ini. Selamat mencuba...
Masak Kicap Ikan Tenggiri
Bahan bahan:
1 ekor ikan tenggiri - lumur garam kunyit dan goreng1 biji bawang besar
1 tangkai cili merah
4 helai daun limau purut
4 tangkai cili padi
1-2 sudu besar cili kisar
Garam
Kicap manis
2 batang kulit kayu manis
Bahan Kisar:
3-4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara cara:
1. Panaskan minyak dan tumis kayu manis dan bahan kisar sehingga garing kekuningan. Masukkan cili kisar dan kacau sehingga cili masak. Masukkan air dan biarkan sehingga pecah minyak.2. Masukkan air secukupnya dan kicap. Biarkan mendidih.
3. Masukkan daun limau purut dan ikan yang telah digoreng. Perlahankan api biarkan sehingga ianya sebati.
4. Masukkan cili merah, cili padi, bawang besar dan garam secukup rasa. Sedia untuk diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment