Bahan-bahan
1/2 paket spagetthi
1 cawan udang
1 cawan sotong
sedikit garam dan serbuk lada hitam
Minyak zaitun
2 ulas bawang putih, cincang halus
4 hiris halia, hiris halus
2 tangkai cili hijau, buang biji potong dadu
1 1/2 cawan kepah
1 1/2 cawan tomato ceri, belah 2
4 batang crabstik, potong pendek
1 cawan stock ayam atau (1 cawan air + 1 sudu makan stok pekat ayam maggi)
1 biji limau nipis
Daun ketumbar
Cara-cara :
1. Gaul udang bersama sedikit garam, serbuk lada hitam dan sedikit minyak zaitun.
2. Perap sebentar kemudian goreng dengan sedikit minyak hingga udang kemerahan.
3. Angkat dan ketepikan dulu,
4. Rebus spagetthi dengan sedikit minyak hingga lembut.
5. Angkat dan toskan, gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.
6. Panaskan sedikit minyak zaitun, tumis bawang putih, halia dan cili hijau sebentar.
7. Tambahkan tomato, stock ayam, garam, serbuk lada putih, lada hitam dan kepah.
8. Tutup kuali dengan penutup dan masak sebentar.
9. Masukkan crabstick, jus limau nipis dan parutan kulit limau. Gaul rata.
10. Akhir sekali masukkan spagetthi dan gaul rata.
11. Hidang di dalam pinggan dengan taburan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment