Resepi Ayam Kyochon (Chicken Korean Spicy) - Bonda

Friday, 5 October 2018

Resepi Ayam Kyochon (Chicken Korean Spicy)


Sekarang ni rakyat Malaysia sangat menggemari makanan Korea lebih-lebih lagi hidangan ayam goreng pedas yang boleh membuatkan mereka ‘ketagih’ untuk makan lepas mencubanya sekali.

Banyak restoran ala Korea menjual pelbagai jenis hidangan ayam goreng. Tapi nak dapatkan lebih kepuasan, anda boleh membuatnya sendiri di rumah!

Bahan-bahan


8 ketul paha ayam atau bahagian lain
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 sudu teh soda bicarbonate
1 biji telur
Minyak untuk mengoreng

Cara Penyediaan :


1. Gaul ayam bersama garam dan serbuk lada hitam hingga rata. Ketepikan.

2. Satukan tepung gandum, tepung beras dan soda bikabonat. Ketepikan.

3. Telur di pukul. Ketepikan.

4. Salutkan ayam satu persatu ke dalam campuran tepung dan celup ke dalam adunan telur hingga habis.

5. Salut ayam sekali lagi ke dalam campuran tepung hingga bersalut rata. Kemudian goreng hingga keperangan. Tos dan ketepikan.

Sos


3 ulas bawang putih
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar madu
2 sudu kecil gula
2 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato
Bijan secukupnya - di sangai

Cara-cara :


Tumbuk bawang putih dan tumis bersama cili kisar hingga garing. Masukkan sos tomato, sos cili, madu, gula dan garam, gaul rata.

Masukkan ayam yang di goreng tadi dan gaul bersama sos hingga bersalut rata.

Masukkan ke dalam pingan dan tabur dengan bijan.

No comments:

Post a Comment