Resipi Karipap Pusing - Bonda

Wednesday 3 October 2018

Resipi Karipap Pusing

Bahan-Bahan Inti Karipap :


4 biji kentang besar didadu
2 biji bawang bsr dihiris kasar*
2 ulas bawang putih*
2 sudu bsr  serbuk cili kering
2 sudu bsr serbuk rempah kari babas
5 tangkai daun kari
sedikit minyak utk menggoreng
sedikit air utk mengempukkan kentang

Bahan untuk Doh A:


2 cwn tepung gandum
1/4 cwn air ( bole tambah jika  kurang)
sedikit garam

Bahan untuk Doh B:


2 cwn tepung gandum
1/2 cwn margerine

Cara Penyediaan :


1.   Satukan bhn A uli sehingga sebati dan menjadi doh. Bulat-bulatkan sebesar bola golf. Ketepikan. Bila bahan dah menjadi doh ketepikan. Bulatlah doh tersebut sehingga habis.

2.   Uli pula bahan B  sehingga sebati dan boleh dikepal. Tip, uli sampai doh tidak melekat di tangan. Jika masih berderai bolelah  ditambah sedikit margerine lagi. Awas jangan terlalu byk margerine nanti pastrinya terlalu rapuh dan kurang sedap. Bila bahan B dah sebati bulat-bulatkan sebesar bola golf .Buatlah beberapa biji dgn adunan yang ada.


3.   Ambil  bahan A leper-leparkan dan masukan bhn B seperti inti.( Bhn A masukan dlm bhn B). Bulat2kan kembali.


4.   Dengan menggunakan penggelak. leperkan adunan.

5.   Kemudian gulung seperti ini  seperti membuat kuih dadar

6.   Gelek kembali dengan pencanai.

7.   Gulung kembali. Ulang gulugngan tersebut.

9.   Kemudian potong dgn pisau kpd 3 bahagian

10.  Jika diperhatikan ada 2 bahagian. Satu yg berwarna putih  doh A dan yang warna kekuningan tu doh B

11.  Kemudian dgn menggunakan kayu pencanai. Gelek kembali

12.  Letakkan inti ditengah-tengah bulatan tadi.

13.  Setelah dilipat dua, kelim bahagian tepinya.

14.  Goreng dengan minyak panas dan dalam.

No comments:

Post a Comment