Bahan-bahan
6 biji telur rebus, buang kulit, goreng hingga keperangan)
2 biji ubi kentang - belah 4, goreng hingga keperangan
1 cawan air / susu cair atau santan (sesuai citarasa)
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Tumis
1/2 cawan minyak untuk menumis
1 cm kulit kayu manis
6 biji bunga cengkih
5 biji buah pelaga
1 tangkai cili hijau potong 2 dan belah
2 tangkai daun kari
Bahan Kisar
2cm halia
4 ulas bawang putih
1 labu bawang besar merah saiz sedang
2 biji tomato segar di kisar berasingan atau 1 tin kecil pes tomato
Bahan Rempah
2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk cili / cili boh
1/2 sudu kecil garam masala
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk jintan putih
Hiasan : Bawang besar potong bulat, daun ketumbar cincang
Cara-cara :
1. Tumis bahan tumis hingga naik bau, apabila daun kari telah garing masukkan cili hijau.
2. Kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan pes tomato, bahan rempah, reneh hingga pecah minyak, sambil di kacau.
4. Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Biar mereneh sebentar.
5. Telur, ubi kentang dan bawang besar, reneh lagi hingga kuah hampir pekat.
6. Angkat dan tabur dengan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment