Koleh Ubi Badak - Bonda

Saturday 24 November 2018

Koleh Ubi Badak


Bagaimana cara nak masak Koleh Ubi Badak?

Bahan-bahan diperlukan:


½ biji ubi badak (Dipotong kecil)
1 cawan santan pekat
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
Garam secukup rasa
Sedikit minyak


Cara menyediakan dan memasak:



  1. Cuci ubi badak sehingga bersih. Kemudian rebuskan dengan sedikit garam sehingga empuk. Tuskan. 
  2. Masukkan ubi dan santan ke dalam pengisar dan kisar sehingga sebati. 
  3. Masukkan ke dalam mangkuk. Campurkan gula dan garam. Gaul sehingga sebati.
  4. Masukkan tepung gandum dan kacau lagi sehingga sebati. 
  5. Tuangkan adunan ke dalam loyang bulat bersaiz 7 inci yang disapukan dengan sedikit minyak. 
  6. Kukus selama 30 minit ataupun sehingga masak. 
  7. Sejukkan, kemudian potong dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment