Bagaimana cara nak masak Lempeng Ubi Kayu?
Bahan-bahan diperlukan:
Bahan A (Lempeng)
3 batang kecil ubi kayu (Dipotong kecil)2 sudu makan kelapa parut
Sedikit gula
Garam secukup rasa
Bahan B (Sambal)
1 senduk cili kisar
1 labu bawang besar (Dihiris)
1 sudu makan asam jawa
½ cawan air
1 sudu makan gula (Dibancuh dengan air)
½ cawan ikan bilis
3 sudu makan minyak
Garam secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
Cara Membuat Lempeng
- Basuh ubi kayu dan tuskan airnya.
- Kisarkan ubi kayu. Kemudian tapis dan buang airnya.
- Masukkan ubi kayu yang dikisar tadi ke dalam mangkuk dan gaulkan dengan garam, gula, dan kelapa parut.
- Panaskan kuali leper, ambil sedikit adunan, dan tuangkan ke atas kuali.
- Bentukkan adunan menjadi leper dan rata.
- Masakkan sehingga garing dan balik-balikkan supaya kedua-dua bahagian masak sama rata. Kemudian angkat.
Cara Membuat Sambal
- Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan cili dan bawang sehingga wangi.
- Masukkan air asam jawa, gula, garam, dan ikan bilis.
- Masakkan sehingga pekat dan pecah minyak.
- Hidangkan lempeng ubi bersama sambal ikan bilis.
No comments:
Post a Comment