Lempeng Ubi Kayu - Bonda

Saturday, 24 November 2018

Lempeng Ubi Kayu


Bagaimana cara nak masak Lempeng Ubi Kayu?

Bahan-bahan diperlukan:

Bahan A (Lempeng)

3 batang kecil ubi kayu (Dipotong kecil)
2 sudu makan kelapa parut
Sedikit gula
Garam secukup rasa
Bahan B (Sambal)
1 senduk cili kisar
1 labu bawang besar (Dihiris)
1 sudu makan asam jawa
½ cawan air
1 sudu makan gula (Dibancuh dengan air)
½ cawan ikan bilis
3 sudu makan minyak
Garam secukup rasa

Cara menyediakan dan memasak:


Cara Membuat Lempeng



  • Basuh ubi kayu dan tuskan airnya. 
  • Kisarkan ubi kayu. Kemudian tapis dan buang airnya. 
  • Masukkan ubi kayu yang dikisar tadi ke dalam mangkuk dan gaulkan dengan garam, gula, dan kelapa parut. 
  • Panaskan kuali leper, ambil sedikit adunan, dan tuangkan ke atas kuali. 
  • Bentukkan adunan menjadi leper dan rata. 
  • Masakkan sehingga garing dan balik-balikkan supaya kedua-dua bahagian masak sama rata. Kemudian angkat.


Cara Membuat Sambal



  • Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan cili dan bawang sehingga wangi. 
  • Masukkan air asam jawa, gula, garam, dan ikan bilis. 
  • Masakkan sehingga pekat dan pecah minyak. 
  • Hidangkan lempeng ubi bersama sambal ikan bilis.


No comments:

Post a Comment