Bagaimana cara nak masak Kuih Lapis Merah?
Bahan-bahan diperlukan:
1½ cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung jagung
¾ cawan gula
4 cawan santan
Pewarna merah
½ sudu teh garam
Sedikit minyak (Bagi disapu pada loyang)
Cara menyediakan dan memasak:
- Gaulkan semua bahan kecuali pewarna dan minyak masak ke dalam mangkuk besar dan tapiskan.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
- Masukkan pewarna merah ke dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal (putih) dalam 1 bahagian lagi.
- 4. Panaskan air di dalam periuk kukusan dan sapukan minyak pada loyang bulat bersaiz 7 inci.
- Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
- Lapiskan 1 senduk adunan asal (putih) dan kukus semula selama 5 minit.
- Lapiskan adunan merah dan asal (putih) berselang-seli sehingga adunan habis.
- Sejukkan dan potong.
Sedia dihidangkan
No comments:
Post a Comment