Resepi Kuih Lapis - Bonda

Friday, 23 November 2018

Resepi Kuih Lapis


Bagaimana cara nak masak Kuih Lapis Merah?

Bahan-bahan diperlukan:


1½ cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung jagung
¾ cawan gula
4 cawan santan
Pewarna merah
½ sudu teh garam
Sedikit minyak (Bagi disapu pada loyang)

Cara menyediakan dan memasak:



  1. Gaulkan semua bahan kecuali pewarna dan minyak masak ke dalam mangkuk besar dan tapiskan. 
  2. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 
  3. Masukkan pewarna merah ke dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal (putih) dalam 1 bahagian lagi. 
  4. 4. Panaskan air di dalam periuk kukusan dan sapukan minyak pada loyang bulat bersaiz 7 inci. 
  5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit. 
  6. Lapiskan 1 senduk adunan asal (putih) dan kukus semula selama 5 minit. 
  7. Lapiskan adunan merah dan asal (putih) berselang-seli sehingga adunan habis. 
  8. Sejukkan dan potong. 

Sedia dihidangkan

No comments:

Post a Comment