Resepi Kuih Tok Aji Serban KUih Traditional - Bonda

Friday, 23 November 2018

Resepi Kuih Tok Aji Serban KUih Traditional


Bagaimana cara nak masak Tok Aji Serban?

Bahan-bahan diperlukan:


Bahan A (Lapisan bawah)


2 cawan beras pulut (Rendamkan selama 2 jam)
2½ cawan santan cair
½ sudu teh garam

Bahan B (Lapisan atas)


½ cawan gula pasir
½ cawan gula merah
½ cawan air panas
(Gula pasir, gula merah dibancuh dengan air panas & ditapis)
1 cawan santan pekat (½ biji kelapa)
½ cawan tepung gandum
3 biji telur
½ sudu teh garam

Cara menyediakan dan memasak:



  • Basuh dan tuskan pulut dan masukkan semua bahan A ke dalam loyang. 
  • Kukuskan sehingga masak. 
  • Lapikkan plastik di dalam loyang bulat yang lain bersaiz 8 inci. 
  • Tekan pulut yang dikukus tadi supaya mampat dan rata. Kukuskan semula. 
  • Bancuhkan semua bahan B dan tapiskan ke dalam mangkuk. 
  • Cakarkan sedikit permukaan pulut dengan garpu dan tuangkan adunan. 
  • Kukus lagi selama 30 minit. 
  • Sejukkan dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment