Bagaimana cara nak masak Ungkep Ubi Kayu?
Bahan-bahan diperlukan:
500 gram ubi kayu (Dipotong kecil)
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit ikan bilis
(Bawang merah, bawang putih & bilis dikisar bersama)
2 sudu makan serbuk ketumbar
½ sudu kecil serbuk kunyit
1 cawan air
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
Basuh ubi kayu dan tuskan airnya.
Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumiskan bahan yang dikisar dan serbuk ketumbar sehingga wangi, dan pecah minyak.
Masukkan ubi kayu, air, serbuk kunyit, dan garam. Kacau rata.
Tutupkan kuali. Masakkan sehingga ubi empuk dan pekat.
Angkat dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment