Bubur sumsum merupakan sejenis kuih yang dimakan dengan kuah manis yang melekit sehingga boleh mengundang semut sebab manisnya. Bubur sumsum berwarna putih dibuat daripada tepung beras dan dihidangkan bersama-sama air nisan atau gula kabong. Namun, untuk versi si manja,, kita tukarkan kepada buah-buahan yang manis seperti buah naga dan lain-lain.
Jom lihat resepi di bawah :
Bahan-Bahan :
Tepung beras
Santan/air
Daun pandan (optional)
Cara-cara Penyediaan :
#1: Larutkan dulu tepung beras bersama santan/air.
#2: Letak di atas api yang perlahan. Kacau sampai pekat. Bila sejuk dia seperti puding.
#3: Boleh makan bersama puree buah/kurma untuk rasa manis. Makan kosong pun sedap. Sebab rasa lemak santan.
Tips
#1: Bubur sumsum akan kelihatan berkilat sedikit apabila masak.
Sumber Resepi: Nurul Atiqah Othman
No comments:
Post a Comment