Bahan-Bahan:
100g fettucine kering, ATAU anggaran 1 mangkuk besar fettucine yang sudah direbus
3 sudu besar minyak zaitun extra virgin
2 ulas bawang putih, hiris nipis
6-7 ekor udang
1 cawan whipping cream ATAU thick cream (Anchor)
1/2 cawan susu full cream
1 sudu kecil serbuk lada hitam
4 cendawan butang, hiris nipis
3 sudu besar serbuk parmesan cheese
daun ketumbar, untuk taburan
Cara Penyediaan:
1-Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan.
2-Masukkan udang dan cendawan butang dan serbuk lada hitam. Masak seketika sehingga udang separuh masak dan cendawan menjadi lembut.
3-Masukkan fettucine, whipping cream dan susu full cream. Masak sehingga kuah agak mendidih dan taburkan dengan serbuk parmesan. Kacau sebati.
4-Perasakan dengan sedikit garam dan gaul dengan hirisan daun ketumbar.
Tips:
Gunakan serbuk lada hitam yang baru dikisar supaya rasa lebih fresh dan sedap.
Anda boleh gantikan cendawan butang dari tin jika tiada cendawan butang segar. Tetapi rasa akan lebih sedap jika gunakan cendawan butang segar.
No comments:
Post a Comment