Resepi Kuih Talam Lapis Ubi Keledek Manis Sedap - Bonda

Friday, 12 April 2019

Resepi Kuih Talam Lapis Ubi Keledek Manis Sedap




Bahan – Bahan:

Lapisan Bawah Talam Lapis Ubi Keledek

500 gm keledek rebus (lecek)
150 gm tepung jagung
200 gm gula pasir (kurangkan utk kurang manis)

Campur dengan bahan-bahan lain, kacau hingga menjadi pes.Masukkan dalam satu loyang (9×9) dan ratakannya.Kukus sebentar 10 minit.

Lapisan Atas Talam Lapis Ubi Keledek

1 cawan tepung beras
3 cawan santan
1 sudu teh garam

 Cara-cara Penyediaan :

1-Bancuh tepung beras dengan santan itu hingga licin. Kacau atas api hingga naik wap dan sedikit melikat (jgn terlalu pekat).
2-Tuang ke atas lapisan talam lapis ubi keledek yang sudah dikukus tadi.
3-Kukus lagi selama 20-25 minit atau sehingga lapisan santan ‘set’ dan masak.
4-Sejukkan sebelum dipotong dan hidangkan talam lapis ubi keledek

No comments:

Post a Comment