1 paket spageti (Direbus sehingga lembut)
500 g daging kisar
½ cawan tepung jagung
1 labu bawang holland (Dipotong dadu)
1 tin cendawan butang (Dihiris)
3 biji tomato (Dipotong dadu)
1 batang lobak merah (Dipotong dadu)
1 cawan sos tomato
1 sudu makan serbuk oregano
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 biji capsicum merah (Dipotong dadu)
1 biji capsicum hijau (Dipotong dadu)
50 g daun parsli (Dicencang halus)
2 sudu makan minyak jagung
Garam secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
1-Gaulkan daging kisar dengan tepung jagung. Bulatkan seperti bebola kecil. Ketepikan.
2-Panaskan minyak jagung dan tumiskan bawang holland sehingga naik bau.
3-Masukkan cendawan butang, tomato, lobak merah, sos tomato, serbuk oregano, serbuk lada hitam, dan garam. Kemudian kacau rata.
4-Masukkan bebola daging tadi. Kacau perlahan sehingga mendidih dan masak.
5-Masukkan capsicum hijau dan capsicum merah. Kacau rata sekali lagi.
6-Tuangkan di atas spageti. Taburkan daun parsli semasa menghidang.
No comments:
Post a Comment