Resepi Apam Inti Kacang Merah Gebu - Bonda

Saturday 18 May 2019

Resepi Apam Inti Kacang Merah Gebu


Assalamualaikum..kuih berbuka tadi.. Apam Solo..apam sedap berintikan kacang merah 👍😍

Bahan-Bahan :

3 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
1/4 cawan minyak
1 paket yis mauripan
Secubit garam
2 1/2 cawan air
Pewarna ikut suka

Cara-Cara Penyediaan :

1) Kecuali pewarna..campurkan kesemua bahan2 diatas..kacau rata/sebati

2) Perap adunan dlm bekas bertutup 1/2 jam atau sehingga naik

3) Panaskan kukusan terlebih dahulu hingga mendidih..acuan sapu minyak..susun acuan dlm pengukus

4) Adunan perap yg dah naik tadi dikacau rata

5) Tuang sesudu adunan apam dlm acuan tadi..masukkan inti kacang merah (buat bulat2 dulu)..tutup inti dengan adunan tadi..jangan tuang penuh acuan ye

6) Lebihan adunan bahagikan sikit2..warnakan dgn warna pilihan..guna sudu kecil ambil sedikit adunan letak atas apam tadi..buat dgn cepat ye..sebab adunan apam naik cepat..boleh lorekkan guna lidi

7) Kukus selama 15 minit..api sedehana besar

P/s: **untuk adunan warna boleh juga masukkan dlm plastik kecil..paipkan atas apam..kemudian lorek dgn lidi **adunan dia sedikit pekat/kental..tak pe.. jangan tambah air

Kredit : dapur_kakzura

No comments:

Post a Comment