Resepi Biskut Ulat Bulu Mudah - Bonda

Thursday 9 May 2019

Resepi Biskut Ulat Bulu Mudah



Bahan-bahan:

300 gram tepung gandum
150 gram tepung jagung
50 gram susu tepung nespray
180 gram minyak sapi
100 gram mentega
100 gram gula icing
Sedikit perisa pandan hijau
Buah kurma yg dipotong memanjang, lebih kurang 6 hirisan drpd 1 biji buah kurma
Castor sugar untuk ditabur atas biskut ulat bulu sebagai hiasan

Jadi semua bahan yang diperlukan biskut ulat bulu dah ada , jadi apa kata kita tengok macam mana cara nak bentukkan menjadi ulat bulu ni.

Cara Penyediaan : 

#1-Putar gula icing & mentega hingga sebati.
#2-Kemudian masukkan minyak sapi, perisa pandan & susu tepung.
Putar hingga sebati.
#3-Masukkan tepung jagung & tepung gandum , uli dgn tangan hingga sebati . Selalunya tepung gandum diletak kemudian dan bergantung pada adunan. Kalau sudah dpt dibentuk tdk perlu habiskan 300gm.
#4-Bentukkan doh sekecil ibu jari dan letakkan satu hiris buah kurma, kemudian bentukkan menjadi memanjang. Tekan atasnya dgn garfu utk bentuk ulat.
#5-Masukkan kedalam loyang & bakar pada suhu 160-180’C. ***Agak sukar utk menentukan biskut ini sudah masak atau tidak disebabkan walaupun sudah msk biskutnya masih lembut, tapi
kalau diletakkan di luar , ia akan mengeras sendiri. Utk menentukan dah masak tgk dibawah biskut agak kekuningan. Sesudah diangkat dr oven taburkan castor sugar diatasnya sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment