Bahan-Bahan :
Daging 1/2 kg
Bawang putih 4 ulas
Serai 1 btg
Kicap
Sos tiram
Garam & gula
Cara Penyediaan Daging :
#1. Tumbuk bawang putih & serai sehingga lumat. Gaul semua bahan bersama daging. Kemudian perap ( kalau tak perap pon tak pe,tapi kalau perap lagi sedap). Daging jgn bakar sampai kering nanti tak sedap.bia juicy gituuuu 😁
Bahan Untuk Pencicah :
Bawang putih 1 ulas
Akar ketumbar ( sikit je guna )
Daun ketumbar
Cili padi (ikut kepedasan masing2)
Sos ikan ( wajib 😁 )
Gula
Limau nipis
Cara Penyediaan Pencicah :
#1. Tumbuk bawang putih & akar ketumbar.. satukan semua bahan & gaul rata.
cili padi hiris halus.
P/s: pencicah kena cukup rasa masam pedas masin dan manis, baru sedap hehehe. Boleh adjust ikut selera masing2 yer.Selamat mencuba !! 😁😁
Kredit resepi ini kepada atisya anuwa via masak apa hari ni
No comments:
Post a Comment