Tak tahu resepi mana untuk buat kuih siput? Jangan risau, kali ini kami upload satu resepi tradisi kuih siput yang sedap untuk anda. Resepi ini telah dikongsi oleh saudara Husreezal Rushdee di Facebook. Selamat mencuba ya!
Bahan-bahan:
• 1 kg tepung gandum
• 2 sudu serbuk kari daging
• 2 sudu serbuk kari ikan
• 2 sudu jintan manis (sangai & tumbuk kasar)
• 2 biji telur
• 4 sudu besar penuh marjerin (cair & sejukkan), kalau suka kuih yg rapuh lebihkan lg merjerin…
• 1 sudu garam + 2 sudu gula (larutkan dlm 1 cawan air)
• 1 cawan air
• 6 tangkai daun kari blend kasar
• 6 tangkai daun kari (utk digoreng)
• Minyak utk menggoreng
Cara-caranya:
1) Masukkan tepung ke dalam bekas, masukkan serbuk kari daging & ikan, daun kari yg diblend & jintan manis, gaul hingga rata.
2) Pecahkan dua biji telur, pukul seketika dan masukkan ke dalam adunan tepung & gaul rata.
3) Masukkan marjerin dan gaul rata hingga menjadi seperti serbuk roti.
4) Masukkan air, garam & gula sedikit demi sedikit, tambah air & uli sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan.
5) Rehatkan doh 1/2 jam & Cubitkan doh kecil-kecil supaya senang nak ditekan di acuan & dapatkan saiz yg lebih kurang sama
6) Kemudian, bolehlah ditekan dgn menggunankan acuan kuih siput. Taburkan sedikit tepung pada dulang/bekas utk mengelakkan kuih melekat.
6) Goreng dengan api yg sederhana dan masukkan daun kari bila kuih hampir garing, angkat & sejukkan, simpan dlm bekas yg kedap udara.
No comments:
Post a Comment