Resepi Maruku Sedap - Bonda

Tuesday, 28 May 2019

Resepi Maruku Sedap


Bahan-bahan :

Sebungkus tepung maruku babas,
Sebungkus tepung pulut cap 3 kambing (nak dapatkan maruku yang lebih rangup),
Guna sukatan sudu sup untuk bahan di bawah :
1 sudu serbuk kari daging babas,
1 sudu serbuk cili,
1 sudu jemuju,
2 sudu majerin/ 1 sudu minyak sapi,
1 sudu udang kering yang sudah diblend kering hancur. Kalau tidak hancur nanti tersekat dekat acuan.
Garam halus,
1 kotak kecil santan (200 ml) dblend dengan 6 ulas bawang putih dan 1 kotak air suam. (Guna sekotak saja, ini dapat untuk 2 adunan),
Daun kari secukupnya.

Cara Membuat :

1-Gaulkan semua bahan kering, masukkan majerin/minyak sapi, ramas-ramas hingga sebati.
2-Masukkan 1 kotak santan bersama 3 kotak air masak. Gaul dulu jika masih keras masukkan sedikit lagi air. (Biasanya saya guna 3 1/3 kotak ai, pada yang tidak pro lagi, masukkan sikit-sikit dulu ya.
3-Uli sampai tidak melekat di tangan dan mudah dipress pada acuan. Saya guna acuan plastik sahaja.
4-Press buat lingkaran pada kertas minyak coklat pembungkus nasi lemak.
5-Kemudian goreng dengan api sederhana.
6-Balik-balikkan maruku. Kalau api perlahan atau kuat sangat nanti tidak rangup.
7-Masukkan daun kari ke dalam minyak untuk lebih aroma.
Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment