Nasi Biru:
1 cawan nasi
8 bunga telang
2 daun limau purut
1 serai
Sambal Ikan Kerisi :
1 Mackerel, keluarkan dagingnya
80 gram kelapa parut
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
4 bawang merah
1 cm halia, dikupas
1/4 sudu kecil serbuk lada putih
Sambal kelapa :
3 biji cili kering, direndam dengan air panas untuk melembutkan
4 bawang merah, dikupas
300 ml santan
1 keping Asam Gelugur
1 batang serai
1/2 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil sos ikan bilis
Cara-cara Memasak :
Cara memasak nasi biru :
1. Cuci beras lalu toskan.
2. Rendam beras dengan air bunga telang selama 10 minit.
3. Masukkan daun limau purut dan serai, lalu masak beras seperti biasa.
Cara memasak sambal ikan kerisi :
1. Goreng kering kelapa parut di dalam kuali hingga kekuningan
2. Tumbuk halia dan bawang merah di dalam alu.
3. Masukkan kelapa parut dan bahan-bahan lainnya, tumbuk hingga gaul dengan baik.
4. Jika anda tidak mempunyai alu dan mortar, gunakan pengisar atau blender.
Cara memasak sambal kelapa :
1. Campur cili kering dan bawang merah ke dalam pengisar.
2. Masukkan santan ke dalam periuk lalu tambahkan campuran cili kering dan bawang merah, asam gelugur, dan serai.
3. Reneh perlahan-lahan, kacau senantiasa selama 10 minit sehinga memisahkan minyak.
4. Tambah gula, garam, dan sos ikan bilis
5. Hidangkan nasi biru, sambal kelapa, dan sambal ikan kerisi bersama ulam, keropok, telur masin, ikan goreng tepung, daging bakar dan ayam goreng.
No comments:
Post a Comment