Resepi Karipap Sedap dan Rangup - Bonda

Tuesday, 25 June 2019

Resepi Karipap Sedap dan Rangup


Inilah kerja hari-hari, ketip kulit karipap. Gambar di atas ni tengah tunggu giliran la ni 😀😀

Resepi Kulit Karipap (1KG)

Bahan-Bahan :

1kg tepung gandum
Setengah cawan minyak
2sudu besar majerin
1sudu kecil garam(dibancuh dgn air)
Air satu jug(tuang nanti jgn sekali gus kena tuang sikit sikit)

Cara-Caranya :

1: Panaskan minyak dgn majerin sekali gus dlm kuali..pastikan betul2 panas
Masukkan minyak yg dipanas td ke dlm tepung gandum...sebelum tu masukkan air garam dahulu ye..dah masuk semua gaul guna sudu dahulu..kemudian nak bg sebati baru gaul dgn tangan
Dah sebati baru tuang air ke dlm tepung...pastikan tuang sikit demi sedikit supaya doh tu x lembik.kalau nmpak mcm keras tuang lg sikit smpai dia lembut..uli lg smpai la adunan tu blh dibuat doh...itu je resepi yg sy buat tiap2 hari..

P/s:kalau x nak bg terbuka,sapu air keliling doh tu sebelum tutup acuan..dam ketip kuat2 acuan tu baru buka..insyaAllah x terbuka semasa menggoreng..

No comments:

Post a Comment