3 ekor ikan kembong – bersihkan dan potong 2
10 batang bendi
1 batang serai – dititik
1/2 cawan air asam jawa
1 cekak daun kesum
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
1 kuntum bunga kantan
air secukupnya
Bahan Kisar –
8 ulas bawang merah
18 tangkai cili kering
4 ulas bawang putih
3 batang cili merah
1 inci belacan
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis semua bahan kisar bersama serai yang dititik tadi. Tumis sehingga terbit minyak dan naik bau.
2. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya, kemudian biarkan sehingga kuah mendidih. Masukkan daun kesum dan perasakan dengan garam.
3. Masukan ikan dan biarkan hingga merenih dan empuk. Masukkan bendi dan bunga kantan. Biarkan seketika.
4. Bila bendi sudah empuk, angkat dan asam pedas ikan kembong siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment