5 biji telur
200 ml pati santan
100 ml air
150 gram gula melaka/gula kabung-racik halus.
30 gram tepung gandum
3 helai daun pandan- disiat-siat
2 cubit garam halus
Cara Membuat:
1. Satukan gula kabung, air dan daun pandan. Masak hingga gula hancur.Keluarkan daun pandan.Kemudian sejukkan sebentar.
2. Masukkan santan, tepung, garam, telur dan air gula ke dalam blender. Kemudian, blend hingga betul-betul kembang (Adunan kuih akok memang cair). Tapiskan.
3. Panaskan oven selama 15 minit suhu 200’C. Griskan acuan dengan minyak. Masukkan acuan ke dalam oven.
4. Keluarkan acuan dari oven dan tuangkan adunan ke dalam acuan tersebut. Isi penuh acuan. Bakar selama 15 minit, suhu diturunkan ke 180’C. Guna api atas dan bawah.
5. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut. Sejukkan seketika dan hidangkan.
Sumber ilham media
No comments:
Post a Comment