Jika selalu kita makan nasi putih di kedai atau waktu kenduri, memang ada berbeza rasanya. Rasa
lebih sedap tak macam kita masak sendiri di rumah.
Rupanya nak masak nasi putih yang rasanya
lebih sedap, wangi dan elok cantik berderai hasilnya ada caranya yang tersendiri.
Ini tip dan bahan rahsia yang dikongsikan oleh Chef Ahmad Shukri Amiruddin sendiri
sebagai panduan.
Malam ni orang rumah sibuk. Saya dengan rela paksa masak nasi putih. Masak nasik putih ni pun adarahsia besar. Bukan masak begitu saja.
Selama 25 tahun saya belajar, bekerja, bergelumang dan mencari rezeki melalui perniagaan makanan. Malam ini saya akan bagi ilmu yang paling penting sekali dalam bidang masakan.
Saya nak kongsikan ilmu pengasih yang digunakan oleh kebanyakkan kedai2 nasi campur dan juga
nasi lauk kenduri kawin. Kadang-kadang bila kita makan nasi kat kedai memang sedap. Lepas tu
orang kata kedai tu pakai jin, pakai bomoh, pakai hantu dan macam-macam lagi.
Baca Bismillah & Selawat
Perkongsian ilmu pengasih untuk anda. Anda boleh gunakan ilmu ini supaya suami anda lebih sayang sebab masak lagi sedap. Setiap kali masak nasi putih, bacalah Bismilah dan selawat semasa basuh beras. Ikutklah berpa kali nak baca.
Masukkan Garam, Minyak Daun Pandan
Masa nak masak nasi. Masukkan sedikit garam dan minyak dalam nasi yang nak dimasak. Masukkan daun pandan. Kena pandai agak2 supaya tak terlalu masin dan berminyak. Sukatan air nasi adalah seperti biasa
Apa tujuannya?
MINYAK BERFUNGSI SUPAYA NASI TIDAK MELEKAT DAN SENTIASA BERDERAI. GARAM PULA UNTUK BAGI
NASI PUTIH ADA ” RASA” BILA KITA MAKAN BEGITU SAJA ATAU DENGAN LAUK BERKUAH. DAUN PANDAN SUPAYA NASI WANGI SATU DAPUR BILA DAH MENDIDIH.
KALAU MASAK NASI SELAIN NASI PUTIH : NASI TOMATO, NASI MINYAK DLL. IKUTLAH CARA INI BESERTA MASUKKAN 3 ATAU 4 KETUL GULA BATU BERTUJUAN MENGILATKAN NASI SUPAYA LEBIH CANTIK.
Inilah rahsia besar kedai-kedai makan dan para tukang masak. Saya redha kalau lepas ni ada yang pm saya kenapa ” bodoh sangat” bagitau rahsia ni. Tujuan saya ilmu yang diamalkan, saya akan dapat pahala berterusan. Tak salah kan?:- Chef Shukri.
No comments:
Post a Comment