Sempena menyambut Hari Raya yang bakal kunjung tidak lama lagi. Ramai yang tercari resipi-resipi mudah dan senang untuk dijadikan hidangan pada hari raya nanti.
Biskut cornflake madu coklat cip antara biskut yang senang dibuat. Selain itu, anak-anak pun laju je makan :)
Bahan-bahan diperlukan:
- 100 g mentega
- 50 g gula kastor
- 8 sudu makan madu
- 200 g cornflake mini
- 100 g coklat cip (optional, tak nak letak pun takpa)
- 100 g badam cencang kecil (dipanggang)
- Acuan kertas kecil secukupnya (bonda suka menggunakan kertas warna hitam, nampak elegent gitu)
- 100 g manik warna-warni
Cara menyediakan dan memasak:
- Panaskan mentega, gula kastor, madu sehingga mentega cair dalam anggaran 5 minit. Tutup api. Masukkan ke dalam mangkuk.
- Masukkan semua bahan cornflake mini, coklat cip dan badam cenacang ke dalam mangkuk tadi. Gaul rata.
- Sudukan ke dalam acuan kertas kecil.
- Hiaskan dengan manik warna-warni.
- Bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 170°C api atas dan bawah selama 8-10 minit.
- Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment