Bahan-bahan diperlukan:
- 3 biji kentang (Dipotong dadu kecil dan direbus terlebih dahulu)
- 1 batang lobak merah (Dipotong dadu)
- 1 peket kulit popia (jenama KG warna biru)
- Daun bawang @ daun kucai (Dipotong pendek)
- 1 biji cili merah (Dihiris kecil-kecil)
- 2 ulas bawang putih (racik kecil-kecil)
- ½ labu bawang Holland (potong dadu)
- 1 sudu makan tepung gandum (Dibancuh dengan sedikit air untuk dijadikan gam membalut popia nanti)
- Garam secukup rasa
- Serbuk lada putih @ serbuk lada hitam
- 2 biji telur
- Minyak masak secukupnya
- Sos cili secukupnya
Cara menyediakan dan memasak:
- Rebus kentang dengan sedikit air dan garam di dalam kuali sehingga empuk dan kering air. Jika air tidak kering, boleh la buang air rebusan tersebut. Pastikan kentang empuk.
- Kemudian, panaskan periuk, letak sedikit minyak dan tumis bawang putih dan bawang holland. Kemudian masukkan lobak merah, cili merah, daun kucai @daun bawang dan sedikit garam.
- Kemudian masukkan telur dan sedikit serbuk lada putih @ hitam. Masak sebentar kemudian sejukkan.
- Buka kulit popia dan asingkan satu per satu. Tutupkan kulit dengan kain lembap.
- Bentangkan kulit popia dan letakkan bahan yang dimasak tadi di tengah tengah.
- Lipatkan bahagian kiri dan kanan kulit popia.
- Gamkan hujung kulit popia dengan bancuhan tepung gandum dan air.
- Gulungkan kemas-kemas.
- Gorengkan sehingga garing dalam minyak yang panas. Gunakan api yang perlahan, Angkat dan tuskan minyak.
- Hidangkan bersama sos cili.
x
No comments:
Post a Comment