Resepi Biskut Florentine - Bonda

Monday, 4 June 2018

Resepi Biskut Florentine


Bahan-bahan diperlukan : 

  • 150 gram serbuk florentine
  • 100 gram kepingan badam 
  • 70 gram kuaci hijau - bakar terlebih dahulu (5 minit)
  • 10 gram bijan hitam 
  • 10 gram bijan putih

Cara menyediakan dan memasak: 

  1. Sediakan loyang bersaiz 16 x 12 inci yang telah dilapit dengan parchment paper. Jangan guna kertas biasa atau kertas minyak. Hal ini mengelakkan biskut melekat pada kertas. 
  2. Taburkan tepung florenta dan ratakan pada keseluruhan loyang. 
  3. Tabur rata kepingan badan dan kucai hijau yang telah dibakar bersama dengan biji bijan hitam dan putih tadi. 
  4. Bakar dalm oven yang telah dipanaskan dengan suhu 170' c selama 7 minit. 
  5. Keluarkan biskut dan dengan pantas potong biskut mengikut saiz yang dikehendaki. 
  6. Sejukkan sebentar dan simpan dalam bekas kedap udara. 
Nota : Jika parchment paper tiada, boleh juga dibakar dalam bekas cupcake. 

No comments:

Post a Comment