Bahan-bahan diperlukan:
- 3/4 cawan susu pekat manis
- 100 ml whiping cream
- 200 gm cream cheese
- 200 gm biskut cream crackers
- 2 biji mangga - potong hiris memanjang
- 2 keping biskut cream crackers
Cara menyediakan dan memasak:
- Lapit loyang dengan plastik (Boleh juga menggunakan jar atau bekas menggantikan loyang). Pastikan plastik melebihi tinggi loyang supaya senang untuk keluarkan manggo float nanti.
- Putar whiping cream hingga pekat. Ketepikan.
- Putar cream cheese sehingga tidak berketul. Seterusnya, masukkan susu pekat manis dan putar sehingga sebati. Masukkan whiping cream tadi dah kacau sehingga sebati.
- Aturkan kepingan biskut sehingga menutupi loyang.
- Masukkan adunan tadi dan ratakan.
- Kemudian, aturkan potongan mangga tadi.
- Ulangi langkah ini selang seli sehingga habis.
- Untuk lapisan atas, tabur biskut cream crackers yang telah dihancurkan tadi.
- Seterusnya, tutup loyang dengan plastik wrap dan masukkan dalam freezer dalam masa 1 jam atau letak di tempat chille dalam 6 jam atau sehingga mengeras.
- Untuk keluarkan manggo cheese yang telah mengeras, boleh terus tarik lapitan plastik tadi, dan potong mango float sebelum dimakan.
No comments:
Post a Comment