Resepi Mango Float - Bonda

Monday, 4 June 2018

Resepi Mango Float


Bahan-bahan diperlukan:

  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 100 ml whiping cream
  • 200 gm cream cheese
  • 200 gm biskut cream crackers
  • 2 biji mangga - potong hiris memanjang
  • 2 keping biskut cream crackers



Cara menyediakan dan memasak:

  1. Lapit loyang dengan plastik (Boleh juga menggunakan jar atau bekas menggantikan loyang). Pastikan plastik melebihi tinggi loyang supaya senang untuk keluarkan manggo float nanti. 
  2. Putar whiping cream hingga pekat. Ketepikan. 
  3. Putar cream cheese sehingga tidak berketul. Seterusnya, masukkan susu pekat manis dan putar sehingga sebati. Masukkan whiping cream tadi dah kacau sehingga sebati. 
  4. Aturkan kepingan biskut sehingga menutupi loyang. 
  5. Masukkan adunan tadi dan ratakan. 
  6. Kemudian, aturkan potongan mangga tadi. 
  7. Ulangi langkah ini selang seli sehingga habis. 
  8. Untuk lapisan atas, tabur biskut cream crackers yang telah dihancurkan tadi. 
  9. Seterusnya, tutup loyang dengan plastik wrap dan masukkan dalam freezer dalam masa 1 jam atau letak di tempat chille dalam 6 jam atau sehingga mengeras. 
  10. Untuk keluarkan manggo cheese yang telah mengeras, boleh terus tarik lapitan plastik tadi, dan potong mango float sebelum dimakan. 


No comments:

Post a Comment