Bagaimana cara nak masak Telur Dadar Kentang?
Bahan-bahan diperlukan:
5 biji telur
2 biji kentang (Dipotong dadu kecil)
1 labu bawang besar (Dihiris)
3 biji cili merah (Dihiris)
1 pokok daun sup
1 pokok daun bawang
Garam secukup rasa
2 sudu makan minyak masak
Cara menyediakan dan memasak:
- Rebuskan kentang dengan air sehingga empuk.
- Masukkan telur, kentang, bawang besar, cili merah, daun sup, daun bawang, dan garam ke dalam mangkuk. Kacau rata.
- Panaskan minyak masak di dalam kuali leper dan tuangkan bancuhan telur tadi.
- Masakkan dengan api perlahan sehingga telur kelihatan kuning keemasan.
- Terbalikkan telur perlahan-lahan menggunakan pinggan leper.
- Masakkan lagi sehingga telur kelihatan kuning keemasan.
- Hidangkan ke dalam pinggan leper.
No comments:
Post a Comment