Bagaimana cara nak masak Udang Goreng Serai?
Bahan-bahan diperlukan:
500 g udang (Saiz besar)1 sudu teh serbuk kunyit
5 batang serai (Dihiris)
2 biji cili merah (Dihiris)
3 biji cili hijau (Dihiris)
2 ulas bawang putih (Dihiris)
1 labu bawang besar (Dipotong gelang)
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
- Bersihkan udang. Potong bahagian yang tajam, basuh, dan tuskan.
- Gaul udang dengan serbuk kunyit dan garam.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris sehingga wangi.
- Masukkan udang dan bawang besar. Kemudian kacau rata.
- Apabila udang sudah berubah warna dan masak, tutupkan api.
- Masukkan ke dalam pinggan dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment