Bahan-bahan diperlukan:
500 g siput sedut
2 batang keladi
1 cawan air
3 biji cili merah
5 biji cili api
5 biji bawang merah
½ inci kunyit hidup (Cili merah, cili api, bawang merah & kunyit hidup dikisar bersama air)
2 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit (dihiris kasar)
1 cawan santan pekat
Garam secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
1-Basuhkan siput dan potong hujungnya. Basuh lagi dan tuskan.
2-Buangkan kulit keladi dan potong kecil. Basuh dan rebuskan dengan sedikit garam sehingga lembut dan tuskan.
3-Masukkan siput, keladi, bahan yang dikisar, asam gelugur, daun kunyit, dan garam ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
4-Masukkan santan dan masak lagi sehingga mendidih sambil sentiasa mengacau kuahnya. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment