Bahan-Bahan:
2 cawan sagu
2 senduk gula pasir
1 sudu besar perasa sirap ros
sedikit pewarna merah
sehelai daun pandan, carik dan simpul
air, untuk merebus
Bahan-bahan untuk salutan kelapa:
kelapa parut
sedikit garam
Cara Penyediaan:
1-Basuh sagu dan toskan.
2-Rebus sagu bersama air dan daun pandan di atas api perlahan. Anggaran air ialah seruas paras jari macam masak nasi tu.
3-Kacau perlahan sampai sagu menjadi pekat.
4-Masukkan sirap ros dan sedikit pewarna merah jika anda mahukan warna menjadi merah terang. Kacau sekata.
5-Tuang sagu di dalam loyang yang sesuai dan kukus selama 20 minit. Jika sagu masih banyak biji-biji yang putih teruskan kukus sedikit lagi. Tidak mengapa jika biji-biji putih tak hilang sepenuhnya.
6-Sejukkan dan kemudian pindah ke peti ais supaya betul-betul sejuk.
7-Potong dan gaul dengan kelapa parut
Cara-cara untuk kelapa parut:
Kukus sekejap kelapa parut.
Gaul bersama sedikit garam
Tips:
Kelapa perlu dikukus seketika supaya tidak mudah basi.
Ikat penutup periuk kukus dengan kain supaya air kukusan tidak menitik di dalam kuih semasa proses mengukus
No comments:
Post a Comment