Bahan-Bahan:
600 gram tepung gandum ( sangai )
200 gram ghee ( cairkan )
100gram gula ckastor
Secubit garam
Bahan Inti Resepi Biskut Makmur :
200 gram kacang tanah disangai masak dan dikisar
100 gram gula kastor
Sedikit butter cair
Bahan Salut :
Gula Ising
Cara Penyediaan:
#1-Sangai bermaksud goreng tanpa minyak ya. Lepas dah sediakan semua bahan di atas, campur tepung gandum bersama ghee yang telah sejuk.
#2-Masukkan ghee secara sedikit demi sedikit sambil adun uli tepung hingga jadi macam serbuk roti dan bila ambil bulatkan jadi doh, dia melekat cantik. Itu tanda doh dah jadi.
#3-Campurkan bahan inti biar sebati dan ketepikan.
#4-Bulatkan doh tadi dan timbang sekitar 14-15 gram setiap satu. Tak nak timbang pun takpe. Dah boleh start bulatkan dan masukkan inti kacang dalam 1 sudu teh.
#5-Sambil tu panaskan oven dan bila dah siap, bakar biskut makmur dalam oven pada suhu 160’C selama 20 minit guna api atas bawah.
#6-Bila dah masak, sejukkan sekejap biar suam lepas tu golek dalam gula ising.
Dah siap. Boleh la simpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment