Selain dari cara pembuatan resepi biskut sarang semut ni yang cepat, rasa dia pun sedap. Rangup di luar bila digigit selepas tu gebu je bila dah pecah di dalam mulut.
Bahan Resepi Biskut Sarang Semut Berderai :
25 gram mentega jenama buttercup
80 gram gula ising
200 gram tepung gandum
100 gram tepung jagung
50 gram tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla
Bahan Hiasan :
Sedikit coklat rice jika mahu
Sedikit manik gula kecil jika mahu
Paper cup secukupnya
Cara Penyediaan Biskut Sarang Semut :
#1: Menggunakan hand mixer pada kelajuan sederhana, pukul sehingga kembang mentega dan gula halus dalam satu bekas, bila dah kembang, tutup suis mixer. Tambahkan esen vanilla dan kacau dengan spatula sahaja.
#2: Masukkan kesemua tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi adunan yang rata. Uli dengan tangan.Adunan yang telah menjadi doh, ambil sedikit dan tekan ke atas penapis seperti dalam gambar.
#3: Ambil doh yang ditapis tu guna sudu dan masukkan ke dalam papercup serta taburkan coklat rice dan manik gula kecil. Panaskan dulu oven selama 10 minit pada suhu 170’C. Susun biskut dalam dulang pembakar dan bakar selama 5-8 minit pada suhu 160’C guna api atas bawah. Ikut oven anda masing-masing ya.
Dah masak, sejukkan seketika lepas tu masukkan dalam bekas kedap udara. Cantik elok je kan biskut bila masukkan dalam paper cup. Selamat mencuba resepi biskut sarang semut yang menawan hati tetamu yang berkunjung.
Kredit : daridapur
No comments:
Post a Comment