Resepi Chocolate Indulgence Sedap - Bonda

Saturday 29 June 2019

Resepi Chocolate Indulgence Sedap


Ini antara pesanan :

* saya guna tepung optima/sponge mix
* resipi mousse saya memang tak guna gelatin
* kalau nak guna moist choc cake sebagai base pun boleh juga terpulang citarasa masing-masing
* bila nak satukan mousse tu pastikan non dairy whipping cream/ fresh cream dah pukul kental kemudian campurkan coklat yang dah siap double boil waktu coklat masih panas. Gaul laju-laju untuk elak dia berketul
* bahan-bahan lebih bagus cari dikedai bahan kek sebab semua lengkap. Kalau tak kenal bahan boleh tanya dengan tuan kedai.
* saya guna coklat jenama Berlys, fresh cream jenama Value Pride
* kalau kali pertama buat tak jadi jangan putus asa. Cuba dan terus cuba.😊 Kek choc Indulgence

Resipi kek span coklat:

300g sponge mix coklat
300g telur
60g air
Sedikit esen vanila
60g minyak sayuran

Masukkan semua bahan kecuali minyak. Putar sampai gebu. Dah gebu baru masukkan minyak. Kaup guna spatula atau senduk. Dah kaup rata baru masukkan dalam loyang saiz 9". Bakar suhu 170' selama 40min. Yang ni kena kenal oven masing-masing ya..
Kek dah masak, terus keluarkan dari loyang.

Bahan untuk mousse coklat:

150g dark compound
300g non dairy whipping cream

Cairkan coklat guna kaedah double boil. Ketepikan.
Putar whipping cream hingga gebu.
Satukan dua bahan ni.

Bahan untuk mousse putih:

150g white compound
300g non dairy whipping cream

Sama juga kaedah macam mousse coklat ya. Cuma bila dah siap, bahagikan mousse putih kepada dua bahagian.

Dah siap semua bahan, bolehlah belah kek span tu jadi 4 bahagian.

Lapis pertama letak mousse putih, kemudian mousse coklat, ulang semula dengan mousse putih.

Bahan untuk melepa keseluruhan kek:

300g non dairy whipping cream/fresh cream pukul hingga kental

Bahan ganache coklat:

300g dark compound
150g whipping cream
1sb marjerin

Cairkan dark compound dan marjerin guna kaedah double boil. Dah cair baru masukkan whipping cream. Gaul sebati.

No comments:

Post a Comment