Resepi Gulai Darat Pisang Emas Sedap - Bonda

Tuesday, 25 June 2019

Resepi Gulai Darat Pisang Emas Sedap


Sapa suka makan gulai pisang tumih darat?? Sapa xmakan tuuuu...rugiiiii😁😁😁 Sedap tau!!

Bahan-Bahan :

*pisang tua...siat kulit lapisan luarnya n potong pisang tu macam lam pic yea👇...pisang apa pon okey...ni cikpooja guna pisang emas☺

👉Tips pilih pisang tuk gulai (pisang tu BUKAN pisang muda na...pisang tua tapi bukan yg dah masak kuning lembek tu tau!...kene cari yg isi dia masih keras lagi n kulit dok ijau lagi😁)

*santan dari sebiji kelapa(xpekat pon xpe)
*1 labu bwg beso(belah 2)
(Separuh ditumbuk ngan bwg putih,separuh lagi dihiris tuk tumis)
*7ulas bwg putih(bahagi 2 jugak...separuh tumbuk,separuh lagi hiris)
*1senduk rempah kari (xkisah rempah kari ikan atau daging...boleh aje)
*sedikit air asam jawa(agak2 la noh)
*sejemput ikan bilis(nak rencah ngan udang@daging pon boleh...tapi cikpooja suka letak ikan bilis je)
*daun kari(xdak pon xpe,sedap dia sama je😁)
*sedikit air asam jawa
👉bwg beso n bwg putih yg ditumbuk td di bancuh bersama rempah kari yea

Cara-Cara : 

1: mula2...cikpooja tumis dulu ikan bilis dan sedikit daun kari(akan ada kelainan rasa...ni masak cara cikpooja yea😉)...
👉selalunya kalau gulai tumis darat ni awal2 xtumis😁
2: agak ikan bilis dah garing n wangi
3: masukkan rempah yg dibancuh ngan bwg tumbuk td
4: masukkan air asam jawa
5: pas tu masukkan pisang yg dah dipotong cam lam pic tu yea...
6: masukkan santan (kuah bnyk@cair pon xpe...sbb nnt bila dah siap masak...otomatik dia akan pekat dengan sndrnya)
7: renehkan smpai pisang tu nmpk merekah(tanda pisang tu dah empuk yea)
8: pas tu masukkan garam n perasa n secubit gula secukup rasa...
9: bila pisang dah empuk dan secukup rasa(tutup api sbb xnak kasi pisang tu terover cook k)
9: Okeyyyyy...boleh la panaskan kuali bersama sesenduk minyak masak...
10: tumis bawang yg dihiris td bersama sedikit daun kari...tumis smpai bwg tu kekuningan keemasan n berbau wangi yea...
11: langkah terakhir...tuangkanlah tumisan td kedalam gulai kita yg dah siap tu...itulah yg dinamakan "TUMIH DARAT" tapi ni cara cikpooja la

Kredit : dapur_makmertua

No comments:

Post a Comment