Bahan-bahan Yang Digunakan
300 gm coklat masakan.
250 gm cream cheese.
1 2/3 cawan non dairy whipping cream.
1-2 sd besar susu pekat (boleh tambah jika suka).
1 paket biskut cream crackers.
Cara Membuat Kek Batik Cheese:
1. Double boil coklat masakan bersama 2/3 cawan non dairy whipping cream hingga coklat
cair. Kacau sebati dan biar sejuk sekejap.
2. Dalam bekas lain satukan cream cheese, 1 cawan non dairy whipping cream dan susu pekat. Pukul hingga kembang.
3. Seterusnya, alas loyang dengan plastik dan susun biskut hingga penuh dasar loyang.
4. Tuang coklat di atas biskut dan ratakan.
5. Susun lagi biskut di atasnya, tuang cream cheese dan ratakan. Ulang semula step hingga habis.
6. Parut coklat masakan di atas lapisan biskut jika suka.
7. Akhir sekali, sejukkan 1-2 jam.
8. Jika suka boleh celup biskut ke dalam susu sekejap sebelum susun ke dalam loyang.
Kredit resepi: Nor Izan Mustapa
No comments:
Post a Comment