Bahan – bahan:
Bahan utama:
Mi kuning 1/2 kilogram
Bahan – bahan tumisan:
Bawang merah *
Bawang putih *
Lada kering *
3 cawan air
Sos tiram sesudu
Garam
Gula
Serbuk Perasa
Bahan – bahan hiasan:
Lobak merah sebatang
Brokoli seketul
Udang saiz sederhana 8 ekor
Sayur sawi 5 tangkai
Kicap manis
Cara – cara memasak:
1-Celur mi kuning sekejap dan tapis, kemudian ketepikan.
2-Kisar bahan bertanda *. Agak – agak sahaja ya.
3-Panaskan minyak di kuali, tumis bahan kisaran sehingga naik minyak.
4-Masukkan sos tiram, garam, serbuk perasa dan gula.
Seimbangkan rasa.
5-Masukkan air dan biar mendidih sekejap kemudian masukkan udang dan kicap manis.
6-Apabila udang sudah agak masak, pecahkan telur.
7-Masukkan lobak merah dan brokoli.
8-Akhir sekali baru masukkan sayur sawi.
Nota: Sedap dimakan bersama lada jeruk.
Siap!
Kredit resepi: Sarina Basir
No comments:
Post a Comment