Jom cuba :
Bahan-bahan diperlukan:
1 biji epal
100g mentega-suhu bilik
80g gula halus + 2 sudu besar gula
2 biji telur
100ml krim segar/krim putar
150g tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
Cara menyediakan dan memasak:
- Bersih dan kupas kulit epal. Potong kecil-kecil lebih kurang 3mm. Gaulkan dengan 2 sudu gula. Kemudian masak sehingga epal jadi lembut. Atau boleh juga masuk ke dalam ketuhar. Panaskan selama 3 minit.
- Pukul mentega sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula, pukul sehingga putih.
- Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.
- Lepas itu, masukkan krim segar. Kacau sehingga sebati.
- Kemudian masukkan tepung yang telah diayak dengan serbuk penaik. Kacau sehingga sebati.
- Akhir sekali masukkan epal+air (air yang keluar dari epal). Kacaukan. Lepas tu masukkanlah ke dalam loyang.
- Bakar selama 35 minit dengan suhu 180C.
No comments:
Post a Comment