Bagaimana cara nak masak Sambal Hijau Ikan Tenggiri?
Bahan-Bahan :
2 keping ikan tenggiri15 biji cili api
5 biji cili hijau
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
½ sudu teh belacan
(Semua cili api, cili hijau, bawang besar, bawang putih & belacan dikisar kasar)
1 labu bawang besar (Dihiris kasar)
2 biji cili hijau (Dihiris kasar)
3 biji limau kesturi (Diambil jusnya)
1 sudu teh serbuk kunyit
1 cawan minyak masak
Cara-Cara:
1. Sapukan ikan tenggiri dengan garam dan kunyit.2. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan gorengkan ikan sehingga garing. Ketepikan.
3. Asingkan separuh minyak tadi dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan pecah minyak.
4. Masukkan ikan yang sudah digoreng, bawang besar dan cili hijau. Kacau rata.
5. Padamkan api dan tuangkan jus limau kesturi. Kacau rata lagi.
Selamat Mencuba :)
No comments:
Post a Comment